LVI-Iivari Oy 5 vuotta!

Samana päivänä kuin allekirjoittanut täyttää 30 vuotta, on myös yrityksellämme syntymäpäivä. Normaalisti yrityksillä on osavuosikatsaus, mutta meillä ei aivan niin tiukoissa sykleissä kuljeta.

Sain LVI-insinöörin opintoni valmiiksi vuonna 2011. Ville, hänen veljensä Joni ja heidän isä Olavi olivat kaikki samalla työnantajalla töissä ja tekivät yhtenä viimeisistä töistä Sodankylän uusimman kerrostalon Onnelan putkityöt. Yrityksen perustaminen oli pyörinyt kaikkien mielessä ajoittain jo vuosia ennen sitä. Silloin se oli vielä tuntunut kaukaiselta ajatukselta, mutta ajatus jäi kytemään.

Vuonna 2011 kartoitimme Sodankylän LVI-alan tarjontaa ja mielestämme uudelle yritykselle oli tarvetta. Asiakaspalvelu ei ollut kuulemma kovin hyvää, hinnat korkeita ja ylipäätänsä putkimiestä oli vaikea saada. Kilpailevia tarjouksia piti hakea Rovaniemeltä, mutta siellä yritykset eivät olleet kovin kiinnostuneita tekemään pienempiä putkitöitä Sodankylään. Päätettiin että lähdetään perustamaan omaa yritystä Villen, Jonin ja Olavin kanssa.

Starttirahan hankkiminen oli yhdenmoinen show. Starttiraha myönnetään uusille yrittäjille tueksi ennen kuin yritys alkaa tuottamaan kassavirtaa. Meillä piti käydä aloittelevien yrittäjien kurssilla oppimassa, tehdä liiketoimintasuunnitelma ja ulkopaikkakuntalainen konsultti kävi kartoittamassa onko suunnitelmissamme järkeä. Starttirahan myöntäjät miettivät saadaanko epäreilu kilpailuetu kilpailijoita vastaan kun jokainen saadaan valtiolta muutama satanen tukirahaa kuukaudessa. Me arveltiin, että eikö kilpailijoilla ole meihin nähden kilpailuetu valmiine asiakassuhteineen, työtapoineen, omine kiinteistöineen ja työkaluineen sekä tarvikkeineen. Lisäksi vuosikymmeniä tehty hyvä tulos viivan alle ei varmaan myöskään haitannut meitä lainataakan alla olevia uusia yrittäjiä vastaan. Starttiraha kuitenkin saatiin muutamaksi kuukaudeksi.

Paitsi yksi kuukausi. Vaikka starttiraha oli meille muutamaksi kuukaudeksi myönnetty, sitä piti erikseen vielä joka kuukausi hakea (en voi käsittää miksi). Kerran hakemus laitettiin viikonlopun yli menemään postilla 2. luokan postimerkillä. Hakemus myöhästyi puoli työpäivää, jonka vuoksi meiltä koko porukalta evättiin raha siltä kuukaudelta. Siitä tehtiin monta valitusta, mutta mikään ei auttanut. Takaisin tuli niin paksua lappunivaskaa miksi rahaa ei meille voida maksaa, että starttiraha oltaisiin niiden tekemiseen aikaa käyttäneiden virkamiesten palkoilla varmaan maksettu moneen kertaan. Virkailija olisi voinut starttirahan sääntöjen mukaan päättää että saamme rahan vaikka hakemus myöhästyikin. Mutta ei. No, kiitollisia olimme kun yleensä starttirahaa saatiin.

Takkahuone toimistona ja autotalli varastona

Yritystä alettiin pyörittämään Olavin kotitalossa Vaalajärvellä. Takkahuone toimistona ja autotalli varastona. Hienoa että Olavi ja poikien äiti Ritva ottivat meidät tekemään töitä omaan kotitaloonsa ja pääsimme hyvään alkuun. Nyttemmin olemme muuttaneet isompiin tiloihin Sodankylän keskustaan.

Käyntiin päästiin ja kaikenlaista on viiden vuoden aikana koettu. Suurimmaksi osaksi tasaista puurtamista. Välillä alhoa, joskus suurenmoisia voiton tunteita. Toisinaan asiakkaiden kehut nostattaa fiilistä ja kohta joku ongelma tuo takaisin maanpinnalle. Töitä on ollut kaikenlaista tiivisteen vaihdosta kuusinumeroiseen urakkasummaan saakka.

On opittu että yrittäjäksi ei kannata alkaa ellei ole valmis töitä tekemään. Pisin työpäivä on ollut Jonin ja Villen kanssa 32 tuntia putkeen, öitä on tullut stressissä valvottua ja joskus on yötä myöten oltu putkia asentamassa. Vastapainoksi olemme kuitenkin pitäneet lomista kiinni. Täytyykin kiittää minun Sannaa, Villen avovaimoa Jasmiinaa ja Jonin vaimoa Maijua tukemisesta joka hetkenä. Töitä ei olisi mahdollista tähän malliin tehdä jos ei kotona olisi asiat hyvin.

Uusia työntekijöitä

Jonkin verran on yrityksen kokoonpano muuttunut. Olavi lopetti meillä vuoden 2013 lopussa ja pyörittää nyt myös omaa LVI-yritystä Sodankylässä. Olemme myös kokeneet tehtäväksemme palkata nuoria Sodankyläläisiä. Heitä on meillä tällä hetkellä töissä neljä: Jani, Oscar, Janne​ ja Niko. Työuran kannalta nuorille on äärimmäisen tärkeää päästä oman alan töihin opettelemaan oikeaa asentamista ja työntekoa heti koulusta päästyään. Muuten ote ja luotto omiin kykyihin katoaa ja muutaman vuoden päästä ei oman alan töitä edes uskalla tehdä – koulutus menee hukkaan. Nyt nämä nuoret voivat päästä tulevaisuudessa vaikka minne putkimiehiksi töihin, vaikka eivät meillä pysyisikään töissä.

Valtion työllistämistuki Sanssiraha oli valtavan hieno juttu nuorten työllistämiseksi. Siinä valtio käytännössä maksoi opinnoista valmistuneen nuoren ensimmäisen 10 kuukauden palkasta puolet. Se laski palkkaamisen kynnystä merkittävästi koska nuorella asentajalla menee käytännössä vuoden verran että hän pystyy tiettyjä töitä tekemään itsenäisesti ja alkaa oikeasti olemaan hyödyksi yritykselle. Sanssiraha lakkautettiin nuorten osalta pari vuotta sitten. Toivotaan että sanssirahat menevät nykyisin johonkin hyvään kohteeseen.

Tällä hetkellä töitä riittää kiitettävästi. Suuri kiitos siitä kuuluu asiakkaillemme, Sodankyläläisille yrittäjille ja matkailuelinkeinolle. Hienoa että Sodankylässä investoidaan tulevaisuuteen ja luodaan töitä meille yrittäjille ja työntekijöillemme. Kiitos myös Sodankylän kunnalle sekä vesi- ja lämpölaitokselle. Siellä on mukavaa porukkaa töissä, joiden kanssa on hienoa tehdä yhteistyötä.

LVI-Iivarin toiminta on jatkuvasti kehittynyt. Alusta saakka on pysynyt kirkkaana mielessä tärkein päämäärämme: tarjota ammattitaitoisia ja rehellisiä LVI-alan palveluita oman kuntamme ihmisille. Pyrimme pitämään saman meiningin yllä korkealla asentamisen laadulla, asiakkaista huolehtimalla ja markkinoinnilla.

Sanotaan että paras tapa menettää kaverit on perustaa yritys heidän kanssa. Kuitenkin edelleen joka arkiaamu mielellään Jonin ja Villen kanssa lähden töihin. Enemmänkin on ollut pelastus että on porukalla saatu tehdä.

Synttäreitä emme muuten juhli kuin töitä tekemällä. Talvi on aina hiljainen meidän alalla ja tulos täytyy tehdä kesän ja nyt syksyn aikana. Muuten ei rahat riitä talven yli.

Synttärilahjaksi kelpaa työtilaukset. Niitä saisi olla kuten ruusuja. Vaikka miljoona. ;D

Markus Lammi, yrittäjä ja toimitusjohtaja, LVI-Iivari